Haptonomie
Een veel gestelde vraag, waarop heel veel antwoorden mogelijk zijn, variërend van: ‘dat kun je niet uitleggen, dat moet je ervaren’ tot en met lijvige theoretische beschouwingen. Frans Veldman (de grondlegger van de haptonomie) stelt, dat haptonomie de “wetenschap van de tast” is.
Vanuit mijn opleiding bij Synergos wordt een meer ‘praktisch’ gerichte omschrijving gebruikt: Haptonomie gaat over voelen en gevoelens in al haar gelaagdheden in het leven van alledag. We onderzoeken deze gelaagdheden door stil te staan bij wat je voelt en hoe je je voelt, door te reflecteren op hoe je met gevoelens omgaat (of om wilt gaan), door er mee te oefenen en je gewaar te worden wat dat betekent voor je welbevinden.
Een aantal gelaagdheden in voelen zijn: tasten, voelen van fysieke gewaarwordingen, de beleving, gevoelens, emoties.
Maar, welke versie je ook hoort, één ding staat centraal:
in de haptonomie gaat het over voelen, in diverse nuanceringen en verdiepingen.
Haptotherapie bestaat uit gespreksvoering, ervaringsoefeningen en aanraking. Vooral de ervaringsoefeningen en het aanraken van het lichaam is kenmerkend voor haptotherapie. Ons lichaam liegt niet. Door middel van deze therapievorm worden we ons bewust en kunnen we leren, ontdekken, ontwikkelen en bewegen.